Jogurt, který byl kdysi pokládán jen za cennou zdravou potravinu, je dnes základem lákavých mražených dezertů a je zdravější náhradou smetany. Je užitečným zdrojem vápníku a fosforu pro zdraví kostí a zubů. Obsahuje vitamin B2, který je potřebný k uvolnění energie z živin, a vitamin BI2, nutný pro zdravý nervový systém. Kalorická hodnota jogurtu se značně různí - od 160 kcal v 150 g plnotučného jogurtu až po 61 kcal ve stejném množství jogurtu nízkotučného - a je také závislá na ochucení ovocnou složkou s cukrem nebo sladidly. Obsah mléčného tuku musí být uveden na obalu (nízko tučný do 0,5 procent, se sníženým obsahem tuku do 3 procent, jogurt bílý více než 3 procenta a smetanový nejméně 10 procent). Lidé, kteří potřebují vápník z mléka, ale nemohou ho pít pro nesnášenlivost laktózy, často zjišťují, že jim jogurt nedělá potíže. Jogurt se vyrábí z inkubovaného, pasterovaného a homogenizovaného mléka, k němuž se přidávají speciální bakteriální kultury. Vzhledem k tomu, že se speciální jogurtové, acidofilní a bifidogenní kultury přidávají až po pasteraci, je vlastně jogurt stále "živý", a to i v případech, kdy to není speciálně zdůrazněno na etiketě.