Bílkoviny jsou výživné látky, které jsou důležité pro stavbu těla. Denní doporučená dávka je asi 0,8 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. Nedostatek bílkovin se projevuje špatný tělesným i duševním vývojem. Nadměrný přísun bílkovin naopak představuje velkou metabolickou zátěž pro játra a ledviny.
Bílkoviny, odborně také nazývané proteiny, patří mezi biopolymery. Jsou to vysokomolekulární přírodní látky s relativní molekulární hmotností 103 až 106 a jsou složené z aminokyselin. Molekula bílkovin je jeden nebo více řetězců aminokyselin. Aminokyseliny patří mezi organické látky a jsou složené z atomů uhlíku, vodíky, kyslíku, dusíku, ale i z jiných jako je síra nebo fosfor.
Bílkoviny jsou podstatou všech živých organismů. Základní vlastnosti a povahu bílkovin rozpoznal Braconnot v roce 1819, za podrobnější znalosti bílkovin vděčíme E. Fischerovi a L. Paulingovi.
Člověk musí přijímat plnohodnotné i neplnohodnotné bílkoviny, spotřeba je ovlivněna věkem, pohlavím, zdravotním stavem, pracovní činností a klimatickými podmínkami. Některé bílkoviny mohou být znehodnoceny působením světla, tepla a mikroorganismů.