Kuřata, domácí kachny, krůty a husy jsou klasifikovány jako drůbež. Všechny druhy drůbeže mají vysoký obsah bílkovin, který tvoří a obnovuje tělní tkáně, velké množství vitaminů řady B důležitých pro zdravou nervovou soustavu a zinek. Kuřecí a krůtí játra jsou vynikajícím zdrojem vitaminu A, který je nezbytný pro zdravou pokožku a pro odolnost organismu proti infekci, a vitaminu B11, který je životně důležitý pro tvorbu DNA a RNA. Většinu tuku v drůbeži tvoří nenasycené tuky, proto drůbež nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Zatímco kachna a husa jsou tučné, kuře a krůta mají relativně nízký obsah tuku (a většina je ho v kůži, 'takže se dá snadno odstranit). Kuřecí a krůtí prsa bez kůže obsahují kolem 5 procent tuku, a proto jsou vhodná pro lidi, kteří potřebují dietu s nízkým obsahem cholesterolu nebo nízkokalorickou dietu. Výzkumy prováděné ve Francii kupodivu ukázaly nižší procento výskytu srdečních onemocnění u lidí, kteří jedí husí sádlo.
VOLNOST NEBO PTAČÍ FARMY FUNGUJÍCÍ JAKO TOVÁRNY? Obrovská většina kuřat a krůt je chována v podmínkách továrny na maso. Většinou jsou umístěny v přeplněných prostorách a musejí být ošetřovány speciálními léky, aby se zabránilo šíření chorob. Termín "volnost" znamená, že ptáci mají přes den přístup do míst, kde mohou volně pobíhat a hrabat, ačkoliv i tato místa mohou být přeplněna.