Definice jednotlivých druhů pečiva se velice různí. Přesto je možné odvodit některá zásadní pravidla:
• Bílý chléb se peče z mouky umleté z vnitřní části obilného zrna po odstranění plev. Obsahuje vodu a kvasnice a navíc různé přísady, konzervační látky a emulgátory. Mouka se často bělí.
• Tmavý chléb se vyrábí z pšenice mouky, ke které se přidá díl otrub. Konečnou barvu většinou nemají na svědomí jen hnědé části zrn, ale také dodaná barviva, například karamel.
• Celozrnný (nebo též samožitný) chléb se peče buď z celozrnné mouky nebo z bílé mouky smísené s otrubami a obilnými klíčky.
• Chléb graham se vyrábí z hnědé mouky, do které se přidává rozemletý slad a pšeničná zrna.
• Klíčkový chléb se dělá z hnědé nebo bílé mouky, která je doplněna nejméně 10 procenty zpracovaných obilných klíčků.
• Bílý chléb s vysokým obsahem vlákniny se peče z bílé mouky smísené s vlákninou z jiného než pšeničného I zdroje - například z rýžových otrub
nebo ze slupek sójových bobů.