Existují dvě odrůdy fenyklu: fenyld levantský a šlechtěný fenykl zahradní. Téměř každou část obou odrůd lze využít v kuchyni. Léčivými účinky proslula především fenyklová semínka.
Fenykl levantský má tvrdý hruškovitý masitý plod s křupavým povrchem a jemnou, ale výraznou lékořicovou příchutí. Dává se syrový do salátů, ale lze ho podávat také vařený a podušený. Fenykl zahradní má tmavozelený vytáhlý stonek a chlupaté listy. Jeho svěží vůně připomínající anýz se výborně hodí k dochucení ryb a plodů moře. Ve fenyklu se nachází beta-karoten, z něhož si tělo vytváří vitamin A, a folát, nezbytný pro tvorbu krve. Sto gramů fenyklu obsahuje pouze 12 kcal, a pro to je vhodnou nízkotučnou surovinou pro přípravu zdravého salátu. Podobně jako celer však může obsahovat velké množství dusičnanů.