Vláknina je nestravitelná část rostlinné potravy, pomáhá pohybu potravy trávicím ústrojím a vstřebává vody (váže na sebe látky z potravy např. cholesterol). Chemicky se to soustava neškrobových polysacharidů a několika dalších složek.
K vláknině se zařazuje celulóza, hemicelulóza a lignin, dohromady tyto části vytváření skupinou zvanou hrubá vláknina. Můžeme sem zařadit i pektiny, potom to je vláknina potravy. Výzkum odhalil, že vláknina má schopnost regulovat tělesnou hmotnost a hladinu energie dokonce dokáže snižovat výskyt závažných onemocnění, mezi které patří srdeční nemoci, některé druhy rakoviny a cukrovka. Vláknina je základní živina a měla by být obsažena v každodenním jídelníčku. Mnoho statistik ovšem dokazuje, že hodně lidí konzumuje méně než polovinu denní dávky doporučené odborníky.
Významnými zdroji vlákniny jsou obiloviny, luštěniny, zelenina, ovoce a brambory. Nejvíce vlákniny obsahují některé druhy ovoce jako hrozny, angrešt, rybíz a další bobulovité ovoce. Vlákninu obsahuje obilné zrno a to především v povrchových vrstvách (dobrá je proto málo vymletá mouka nebo dokonce mouka celozrnná).
Vláknina se dělí na dva druhy a to na rozpustnou a nerozpustnou.
Rozpustná vláknina je obsažena v těchto potravinách:
Zdroje nerozpustné vlákniny: