Z citrusových plodů lidé nejraději jedí pomeranče, mandarinky a grapefruity. Citrony mají příliš ostrou chuť, a tak se běžně používají jen do omáček a nápojů. Pár kapek citronu si vymačkáme na grilovanou rybu nebo na palačinku, do salátové zálivky přidáme jednu nebo dvě čajové lžičky citrónové šťávy, případně si plátkem citronu ozdobíme sklenici ginu s tonikem.
Z vymačkané citronové šťávy si však můžeme připravit nízkokalorický nápoj, který bude výborným zdrojem vitaminu C. Nedostatečný přísun vitaminu C snižuje odolnost proti nákazám, a proto se citronová šťáva rozpuštěná v horké vodě s medem tradičně používá k léčbě nachlazení. Med tiší bolesti v krku. Citronová šťáva dále obsahuje olej, který povzbuzuje játra, aby vylučovala jedovaté látky z těla, a tak někdy zmírňuje příznaky revmatismu.
MOŽNÉ PROBLÉMY
Citrusové plody bývají spojovány s MIGRÉNOU a někteří lidé jsou na ně alergičtí. Šťáva citronu je velmi kyselá, a proto může poškozovat zubní sklovinu. Citrony se také běžně postřikují fungicidy a voskem. Chcete-li si nastrouhat citronovou kůru, plod nejdřív důkladně omyjte teplou vodou.