Kadeřávek, známý také pod názvem kapusta kadeřavá, kapusta zimní nebo jarmus, patří do čeledi brukvovitých. Pochází z jižního Středomoří, kde se pěstuje již přes 2000 let. Existuje celá řada různých odrůd kapusty s kadeřavými i s hladkými listy.
Kadeřávek je výborným zdrojem dvou ANTlOXIDANTŮ, vitaminu C a beta-karotenu. Beta-karoten se přeměňuje na vitamin A, nezbytný pro dobré vidění za šera, zdravou kůži
a odolnost proti infekcím. Stogramová porce kadeřávku obsahuje více než tři čtvrtiny doporučované denní dávky vitaminu A a téměř dvojnásobek doporučované denní dávky vitaminu C, jenž pomáhá udržovat zdravý imunitní systém.
Kadeřávek obsahuje železo a je dobrým zdrojem vitaminu B zvaného kyselina listová neboli folát. Obě látky jsou nezbytné pro tvorbu červených krvinek. Železo z rostlinných zdrojů se nevstřebává do těla tak snadno jako železo z masa, a proto jezte kadeřávek s rajčaty, paprikami a jinými potravinami bohatými na vitamin C, který vstřebávání železa zlepšuje. Ze všech druhů zeleniny je kadeřávek jedním z nejbohatších zdrojů vápníku a navíc obsahuje vápník ve formě, jež se snadno vstřebává.
Podobně jako kapusta růžičková a brokolice obsahuje i kadeřávek látky, které tlumí účinek některých karcinogenů, a proto může chránit proti rakovině. Vědeckým výzkumem se zjistilo, že vysoká spotřeba těchto druhů zeleniny snižuje riziko rakoviny žaludku, tenkého střeva a tračníku. Kadeřávek dále obsahuje indoly - sloučeniny, které povzbuzují metabolismus jater a tak nepřímo podporují odbourávání a vylučování ženského pohlavního hormonu estrogenu. Vysoké hladiny estrogenu se kladou do souvislosti s hormonálně závislými typy RAKOVINY včetně rakoviny prsu.