Tuky známe také pod názvem lipidy (z řeckého lipos, což znamená tučný). Tuky jsou přírodní látky živočišného i rostlinného původu. Jsou omezeně rozpustné ve vodě.
Jak už bylo řečeno, tuky jsou živočišného i rostlinného původu, sestávají se z uhlíku, vodíku a kyslíku. Jedná se o deriváty vyšších mastných kyselin. Tuky jsou navzájem velice rozlišné látky, společnou charakteristickou vlastností je, že nejsou rozpustné ve vodě (hydrofobnost). Naopak jsou dobře rozpustné v organických rozpouštědlech a energeticky jsou velmi bohaté. V organismu slouží jako zásoba energie, jiné mnoho jiných druhů tuků je významných i z jiných důvodů. Tuky jsou součástí biomembrán nebo slouží jako jiná stavební složka, mají ochranné a izolační funkce a také slouží jako rozpouštědlo pro některé lipofilní látky. Podkožní tuky izolují proti teplotním výkyvům, a rozpouštějí vitamíny.
Z chemického hlediska se tuky dělí na 3 skupiny:
1) Jednoduché tuky (lipidy) – homolipidy
2) Složené tuky (lipidy) – hetrolipidy
3) Prekurzory, deriváty a látky podobných vlastností