Černý rybíz má vysoký obsah vitaminu C, který je vzhledem ke své schopnosti zlepšovat vstřebávání železa životně důležitý pro vegetariány. Při stejném váhovém množství obsahuje černý rybíz čtyřikrát víc vitaminu C než pomeranč. Z jedné polévkové lžíce o obsahu 15 g získá organismus 30 mg vitaminu C, což jsou tři čtvrtiny doporučené denní dávky. Výzkumy bylo prokázáno, že vitamin C obsažený v černém rybízu je mimořádně stabilní; rybízový sirup ztratí za rok pouze 15 procent tohoto vitaminu.
Slupky z černého rybízu obsahují pigment zvaný antokyan, který zabraňuje šíření bakterií typu E - časté příčiny žaludečních potíží. Ve Skandinávii se sušené rozemleté slupky používají jako prostředek proti průjmu.
Antokyan má navíc protizánětlivé účinky, proto nápoje z černého rybízu tiší bolesti v krku.
UPOZORNĚNÍ
Šťávu z černého rybízu je třeba důkladně ředit. I hotové rybízové džusy raději ještě rozředíme, jinak mohou přispívat ke vzniku rozsáhlých zubních kazů.